Najčešća pitanja

Ovde ćete pronaći odgovore na pitanja koja muče sve one koji bi želeli da imaju sajt, a po prvi put se susreću sa određenim terminima.

Da počnemo

Šta je sve potrebno da bi se izradio sajt?

Prvo što je potrebno, jeste da nam se javite (telefon: 064/054-46-89; imejl: info@otvoriprozor.com ili preko kontakt forme) i u kratkim crtam iznesete kakav Vam je sajt potreban. Mi ćemo Vam uraditi procenu troškova i ponuditi najbolju cenu.

Kada prihvatite našu ponudu, sledeći koraci su:

  1. Zakup domena i hostinga – zakupljuje se kod domaćih ili stranih provajdera (zakup možete izvršiti sami ili ukoliko želite to možemo učiniti i mi u Vaše ime).
  2. Na osnovu Vaših potreba vršimo odabir teme na kojoj ćemo graditi sajt (besplatna ili premium tema).
  3. Ako već niste potrebno je da izvršite pripremu sadržaja za sajt (tekstovi, slike …).
  4. Kada su odrađene prethodne tri stavke onda je red na nas, počinjemo izradu sajta, (rok izrade za S,M i L paket je 7 do 10 dana, dok za XL paket zavisi od vaših zahteva)
  5. Kada je završena izrada, onda je red na Vas, da izvršite detaljan pregled urađenog. Ako je potrebno izvršiti određene korekcije, učinićemo to odmah.
  6. Zadovoljni ste urađenim.
  7. Vršite uplatu za uslugu izrade sajta.
Šta je to domen?

Domen predstavlja internet adresu vašeg sajta.

sta je to domen

Razlikujemo međunarodne i domaće domene.

Najčešći međunarodni domeni su .com, .org, .net, dok je “glavni” domaći domen .rs.

Veoma je značajno izabrati dobar domen, koji će u pravom smislu predstavljati biznis kojim se bavite. Tako da, prilikom odabira domena, potrebno je sagledati više aspekata, pre svega šta se očekuje od sajta. Ako je cilj što bolja pozicija na gugl pretraživaču, što u 99% slučajeva jeste, potrebno je sagledati i konkurenciju. U slučaju da je velika konkurencija u poslu kojim se bavite, najbolje je da konsultujete nas pre zakupa domena.

Domen možete zakupiti kod mnogih domaćih i stranih kompanija koje se bave ovim poslom (beotel, eunet, lopia, adriahost …). U slučaju da Vam to predstavlja problem, zakup domena ćemo izvršiti mi, lično u Vaše ime.

Šta je to hosting?

Hosting predstavlja internet prostor (server) na kom će biti smešten Vaš sajt. Prilikom odabira hostinga treba da sagledate Vaše potrebe (da li će sajt imati puno sadržaja, pre svega fotografija). Za sajtove iz našeg M i L paketa, dovoljan je početni paket Cpanel hostinga koji nude provajderi. U slučaju da Vam je kasnije potrebno više prostora za sajt, prelazak na veći paket je jednostavan i sve što treba u tom slučaju da uradite jeste da mejlom pošaljete zahtev provajderu kod kog ste zakupili hosting.

Hosting zakupljujete kod istog provajdera gde kupujete i domen (iako nije nikakva problem da kupite i kod različitih provajdera). U slučaju da Vam zakup hostinga i domena predstavlja  problem, mi ćemo izvršiti zakup, lično u Vaše ime.

Šta je to WordPress?

WordPress je najmodernija i najbolja CMS (Content Management System) platforma za izradu sajtova. Baziran na otvorenom kodu na kome radi nekoliko miliona stručnjaka iz celog sveta. Smatra se da je više od 20% svih sajtova u svetu izrađeno na WordPress platformi.

Ono što WordPress izdvaja od drugih jeste lako upravljanje sadržajima sajta. Jednostavna kontrolna tabla, omogućuje i onima koji poseduju osnove informatičke pismenosti da uz adekvatnu (kratku) obuku mogu sami da dodaju nove sadržaje na svoj sajt.

Obuka za samostalno uređivanje sajta za sve naše klijente iznosi svega 20€.

Koja je razlika između besplatne i premium teme?

Tema predstavlja šablon koji se instalira na wordpress platformu i na osnovu njega gradimo sajt. Svaki šablon daje bezbroj mogućnosti da uz adekvatno znanje pravimo jedinstvene sajtove. Ono što razlikuje besplatne od premium tema jesu upravo te mogućnosti dizajniranja. Besplatne teme imaju mnogo manje mogućnosti i često se određeni zahtevi klijenata ne mogu ispoštovati na besplatnim temama. Za razliku od njih premium teme imaju mnogo više opcija i mnogo lepši dizajn. Na izradi premium tema često rade čitavi timovi stručnjaka.

Cene premium tema se najčešće kreću u rasponu od 50€ do 80€.

Gotovo sve teme i besplatne i premium imaju svoje probne (demo) verzije, tako da možete unapred pretražiti i videti kakav dizajn bi Vam najviše odgovarao.

Kada nam pošaljete upit za izradu sajta, mi ćemo sagledavanjem Vaših zahteva ponuditi na kojoj WordPress temi bi mogli uraditi sajt.

Šta se podrazumeva pod održavanjem i uređivanjem sajta?

Nakon izrade sajta, da bi sve normalno funkcionisalo potrebno je vršiti povremena ažuriranja pojedinih komponenti sajta kao što su teme i dodaci, pored toga na Vaš zahtev može se vršiti bekapovanje sajta (pravljenje rezervne kopije). Neki sajtovi nisu statičkog karaktera, već je potrebno povremeno unositi nove sadržaje.

Sve ovo možete naučiti u sklopu obuke za samostalno uređivanje sajta koja se plaća 20€.

Za one klijente koji zbog prirode svog posla nemaju vremena da se bave ovim poslovima, mi ćemo uz određenu novčanu naknadu preuzeti ove poslove na sebe. Cena zavisi od potreba klijenta.

Želim sajt, ali živim u drugom gradu?

Za mnoge “potencijalne” klijente kojima se sviđaju uslovi koje nudimo, ali se nalaze u nekom drugom gradu ili državi, želimo da poručimo da nemaju razloga za brigu.

Pre svega, što se tiče same izrade sajta ništa ne plaćate unapred, već kad je sajt gotov i kada ste zadovoljni urađenim.

Kompletna priprema i dogovor oko izrade sajta može se odraditi prepiskom preko imejla ili direktnim telefonskim razgovorom.

Slobodno nas kontaktirajte, stojimo Vam na raspolaganju.

Kontakt info
Odlučili ste, želite sajt ili možda još uvek imate nejasnoća?
Kontaktirajte nas na jedan od ponuđenih načina, rado ćemo odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Kontakt forma

11 + 7 =

064/054-46-89
info@otvoriprozor.com
Novi Sad, Srbija
KLIKNI I POZOVI ODMAH